Povolenie na pobyt – Turecko

summerhome oturma izni

Cudzinci, ktorí chcú vstúpiť na územie Turecka musia mať víza (30,60 alebo 90 dní) alebo oslobodenie od vízovej povinnosti. Tí, ktorí sa rozhodnú v Turecku ostať dlhšie, musia požiadať o povolenie na pobyt (1 rok).

V prvom rade musíte vyplniť online žiadosť s biometrickou fotografiou.

Na získanie povolenia na pobyt v Turecku sú potrebné nasledujúce dokumenty:
- vyplnená žiadosť o povolenie na pobyt
- originál a kópia platného pasu alebo cestovného dokladu (stránka s fotografiou a posledným vstupom do krajiny)
- 4 fotografie pasového formátu
- vyhlásenie o finančnej spôsobilosti (500 $ mesačne alebo ekvivalent tejto sumy v inej mene) a doklad o tejto spôsobilosti z tureckej banky na účte s Vaším menom
- platné zdravotné poistenie v Turecku
- oficiálny dokument s Vašou adresou (notárom overená a podpísaná kópia nájomnej zmluvy alebo doklad o vlastníctve nehnuteľnosti v Turecku, kde sa budete zdržiavať)

Prvá žiadosť

Ak žiadate o povolenie na pobyt v Turecku po prvýkrát, pred návštevou príslušného úradu musíte vyplniť online žiadosť a rezerváciu schôdzky. Online rezervácia musí byť zaslaná pred vypršaním platným turistických víz. Nasledovne treba vyplniť e-ikamet – online žiadosť na oficiálnej webovej stránke (www.goc.gov.tr) a mať pripravené všetky dokumenty.
Ak žiadate o povolenie po prvýkrát, z možností vyberiete možnosť „prvej žiadosti“. Po vyplnení e-ikametu sa Vám zobrazí stránka so všetkými detailami a sumou, ktorú musíte zaplatiť na daňovom úrade. Túto stránku si vytlačte, na Daňovom úrade ju budú potrebovať.

Po zaplatení dane za povolenie na pobyt a po pripravení všetkých dokumentov, v deň zarezervovanej schôdzky musíte návštíviť príslušný úrad a podať žiadosť osobne.

Predĺženie povolenia na pobyt

Ak máte platné povolenie na pobyt v Tureku, musíte nasledovať väčšinu z predchádzajúcich krokov, no namiesto online rezervácie schôdzky stačí, ak vyplníte a odošlete online žiadosť a zvyšné dokumenty pošlete poštou či kuriérom.